Vardenafil

Waarvoor wordt vardenafil gebruikt?

Vardenafil wordt gebruikt om erectiestoornissen (impotentie; het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden) bij mannen te behandelen. Vardenafil behoort tot een klasse van geneesmiddelen die fosfodiësteraseremmers (PDE-remmers) worden genoemd. Het werkt doordat het de bloedtoevoer naar de penis tijdens seksuele stimulatie verhoogt. Deze verhoogde bloedtoevoer kan een erectie tot stand brengen. Vardenafil geneest geen erectiestoornis of verhoogt de seksuele begeerte niet. Ook voorkomt het geen zwangerschap of de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen zoals het humaan immunodeficiëntie-virus (HIV).

Hoe werkt vardenafil?

Vardenafil is een oraal geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van impotentie. Het heeft een werkingsmechanisme dat vergelijkbaar is met dat van sildenafil (Viagra) en tadalafil (Cialis). De erectie van de penis wordt veroorzaakt doordat de penis gevuld word met bloed. Deze stuwing treedt op wanneer de bloedvaten die bloed naar de penis brengen in omvang toenemen en de levering van bloed naar de penis verhogen. Tegelijkertijd neemt de grootte van de bloedvaten die bloed wegvoeren van de penis af en verminderen ze zo de verwijdering van bloed uit de penis. Seksuele stimulatie zorgt ervoor dat er bloed in de penis wordt gestuwd waardoor er ook afgifte van stikstofmonoxide is in de penis. Stikstofoxide activeert vervolgens het enzym, guanylaatcyclase, om cyclisch guanosinemonofosfaat (cGMP) te produceren. Dit cGMP is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het vergroten en verkleinen van de bloedvaten die het bloed van en naar de penis sturen. Vardenafil voorkomt dat een enzym dat fosfodiësterase-5 (PDE-5) heet, cGMP vernietigt, zodat cGMP langer aanhoudt. Hoe langer het cGMP aanhoudt, hoe langer het bloed in de penis blijft. Vardenafil werd goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid in augustus 2003.

Wat zijn de bijwerkingen van vardenafil?

Veel voorkomende bijwerkingen van vanderafil omvatten:

hoofdpijn,

warmte of roodheid in uw gezicht, hals of borst,

een lopende of verstopte neus,

het zuur,

duizeligheid,

rugpijn, of

misselijkheid.

In zeldzame gevallen kan u een pijnlijke of langdurige erectie ervaren die meer dan duurt. Stop dan met het gebruik van vardenafil en vraag direct medische hulp. Vertel het uw arts als u ernstige bijwerkingen van deze erectiepillen heeft, zoals plotseling gezichtsverlies, geruis in uw oren of plotseling gehoorverlies, pijn op de borst of hevige pijn die zich verspreidt naar de arm of schouder, misselijkheid, zweten, een algemeen ziek gevoel, een onregelmatige hartslag, zwelling van uw handen, enkels of voeten, kortademigheid, verandering van uw gezichtsvermogen, een licht gevoel in het hoofd of flauwvallen.

Hoe moet ik vardenafil innemen?

De aanbevolen startdosis is 10 mg vardenafil die oraal moet worden ingenomen ongeveer 60 minuten voor seksuele activiteit. De dosis kan worden verhoogd tot maximaal 20 mg vardenafil of verlaagd tot 5 mg op basis van de werkzaamheid en bijwerkingen. De maximale aanbevolen doseringsfrequentie is eenmaal per dag.

Vardenafil kan in wisselwerking staan met nitraatmedicijnen tegen pijn op de borst of hartproblemen, andere medicijnen tegen erectiestoornissen, conivaptan, diclofenac, imatinib, isoniazide, antidepressiva, antibiotica, antischimmelmiddelen, medicijnen tegen hoge bloeddruk of een prostaatstoornis, hart- of bloeddrukmedicijnen, hartritmemedicijnen, of HIV/aids medicijnen. Vertel uw arts over alle medicijnen die u gebruikt. Deze medicatie wordt meestal niet gebruikt bij vrouwen. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het wordt gebruikt tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Raadpleeg uw arts als u vragen heeft.